Een stiefgezin is best een ingewikkeld gezin waar bijna altijd een ex-partner in beeld blijft, waar je stiefkinderen misschien heel anders zijn opgevoed en waarbinnen je op sommige aspecten een bijrol speelt.
Er zijn talloze mensen in je omgeving die een beeld en bijbehorende verwachtingen van je hebben, puur omdat je stiefmoeder bent. Trek je daar niet teveel van aan. Het gaat om wat jij er van maakt.
Probeer niet te streven naar het perfecte gezin of zoals het vroeger bij jouw thuis was, die situaties kun je niet vergelijken.
Het duurt even voordat iedereen in het stiefgezin aan elkaar gewend is. Misschien krijg je in de tussentijd heel wat te verduren. Zorg goed voor jezelf als anderen in het stiefgezin dat nog niet doen. Richt jezelf ook op doelen en bezigheden buiten het gezin.
Je stiefkinderen kunnen alle aandacht opeisen of hun frustraties op jou uitkuren. Voel je niet schuldig als je wel eens van ze baalt. Je bent geen heilige.
Praat met je partner over zijn en je eigen verwachtingen over jouw rol in het stiefgezin. Blijf met elkaar in gesprek over wat er goed en minder goed gaat.
Een stiefgezin is complexe situatie die ontzettend veel flexibiliteit, geduld en doorzettingsvermogen kan vereisen. Een stiefgezin lijkt waarschijnlijk niet op het gezin waarin je zelf bent opgegroeid. Houd daar rekening mee.
Je stiefkinderen hebben al een moeder en zitten niet op een reserve-exemplaar te wachten. Zonder het te merken kun je loyaliteitsconflicten bij je stiefkinderen aanwakkeren.
Zeker als je zelf geen kinderen hebt, kan de overgang naar een stiefgezin je nogal overrompelen. Het kost tijd om aan elkaar te wennen. Geef je zelf en anderen die ruimte.
Investeer tijd en energie in samen leuke dingen doen. Dan accepteren je stiefkinderen het
ook als je eens streng moet zijn. Geef je stiefkinderen de ruimte om aan je te wennen als huisgenoot.
Bekijk hier welke 10 tips ervaren stiefmoeders hebben voor starters