De ideale stiefmoeder?

Natuurlijk is elke situatie, elk stiefgezin en elke stiefmoeder uniek. Er is uiteraard geen standaard succesformule die altijd werkt. Maar uit onderzoek blijkt wel dat er bepaalde uitgangspunten zijn die het je gemakkelijker kunnen maken. De meningen zijn verdeeld, maar de functie-omschrijving van 'ideale' stiefmoeders zou er als volgt uit kunnen zien:

Zonder eigen kinderen

Je hebt reële verwachtingen van het leven in een stiefgezin, dus je legt de lat niet te hoog. Je hebt uitgebreid gepraat over hoe jullie omgaan met elkaar, de stiefkinderen en de taken in het gezin. In het begin stel je jezelf terughoudend op. Je richt je met name op je partner. Je staat open voor een relatie met je stiefkinderen, maar je dringt jezelf niet op. Jullie geven elkaar veel ruimte, je ziet jezelf zeker niet als een tweede moeder. Je bent niet primair verantwoordelijk voor de stiefkinderen, maar je helpt je partner wel mee als het gaat om zorgtaken. Je behandelt ze met respect, je stelt je positief op en hebt oog en aandacht voor ze. Je bent er voor ze als ze je nodig hebben en weet wanneer je afstand moet houden. Indien nodig stel je tussentijds je verwachtingen bij. Je stopt niet al je energie in het stiefgezin, je richt jezelf ook op zaken buiten het gezin. Je stelt ook grenzen en handhaaft die door ook wel eens nee te zeggen. Pas als de stiefkinderen je autoriteit accepteren, kun je eventueel hun gedrag corrigeren. Dat zal eerder het geval zijn als het om jonge kinderen gaat. Bij oudere kinderen houd je je niet bezig met opvoeden, maar het handhaven van de huisregels is eventueel wel mogelijk. Het is immers ook jouw huis.

Met eigen kinderen

Als je zelf kinderen hebt of je krijgt kinderen met je nieuwe partner, dan zijn er natuurlijk verschillen. Als er een redelijk leeftijdsverschil tussen je stiefkinderen en je eigen kinderen zit, is het waarschijnlijk gemakkelijker om te moederen over je eigen kinderen en te zorgen voor de rest. De combinatie van je rol als stiefmoeder en moeder is voor de ene stiefmoeder gemakkelijker dan voor de andere. Afhankelijk van je eigen situatie moet je er je weg in vinden. Behandel alle kinderen hetzelfde, dat betekent heel veel voor kinderen.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.