Zwanger worden?

De beslissing om samen nog een kind of kinderen te krijgen, kan ook in een stiefgezin heel moeilijk zijn. Misschien twijfelt je partner, misschien twijfel jij. Samen een beslissing nemen kan een hele klus zijn. Uit onderzoek blijkt dat een ‘nieuw’ kind de situatie in het stiefgezin vaak bevorderd. Zo ontstaat er een bloedband tussen de verschillende gezinsleden. Je stiefkinderen krijgen er een halfbroertje of halfzusje bij en kunnen zich daardoor meer deelgenoot voelen van jullie gezin. In het begin kan het even wennen zijn, jaloezie ten opzichte van de baby komt in een traditioneel gezin natuurlijk ook voor. De dynamiek in het stiefgezin verandert natuurlijk als er weer een nieuw lid bijkomt. Maar over het algemeen heeft een baby een positief effect op de band tussen de gezinsleden die er eerder formeel niet was; de band tussen de stiefmoeder en stiefkinderen. Maar wees ook realistisch, een baby zorgt er niet voor dat ernstig verstoorde verhoudingen zonder veel moeite verdwijnen.