Top 5 tips

Hierbij wat nuttige tips op een rij:

1 Reële verwachtingen

Een stiefgezin vormen is best ingewikkeld en het kan enkele jaren duren voordat een stiefgezin volgroeit is. Zorg voor een realistisch beeld van wat je kunt verwachten door je te oriënteren op wat het betekent om in een stiefgezin te leven. Wees geduldig en blijf positief denken.

2 Communicatie

Een relatie waarbij sprake is van stiefkinderen kan extra stress en struikelblokken geven. Spring niet zomaar in het diepe, maar bereid je samen met je partner voor op wat er komen gaat. Blijf altijd met elkaar in gesprek en heb oog voor elkaars beleving. Steun elkaar en laat je niet tegen elkaar uitspelen.

3 Beeldvorming

Je partner kan een heel ander beeld van jullie gezinssituatie en de stiefkinderen hebben. Wees je daarvan bewust. Het is belangrijk om oog te hebben voor de verschillen en het zoeken naar compromissen.

4 Verleden

Het verleden speelt altijd een rol. Je stiefkinderen zijn het levende bewijs van het verleden van je partner en dat kan best confronterend zijn. Maar door samen kleine stapjes te zetten kun je weer een nieuwe toekomst opbouwen.

5 Opvoedstijlen

Als je allebei kinderen hebt, kun je hele verschillende opvoedstijlen hebben. Natuurlijk mogen er verschillen zijn, maar het is wel belangrijk om samen bepaalde basisafspraken te maken. Dat is net zo belangrijk als in een traditioneel gezin.

Uit onderzoek blijkt dat de volgende drie zaken de grootste negatieve effecten hebben op de relatie tussen ouder en stiefouder: slechte communicatie, het niet oplossen van conflicten en verschillende visies op opvoeden. En een moeizame relatie met je partner heeft ook weer een negatief effect op het stiefgezin.