Oefeningen

De groei van een stiefgezin is een langdurig proces. Er zijn dingen die jullie samen kunnen doen om dit proces positief te beïnvloeden. Het begint met goed communiceren met je partner. Samen je huiswerk doen en je dus goed voorbereiden op de toekomstige situatie helpt ook. Je kunt naar een gespreksgroep, naar een therapeut of gezinscoach. Maar je kunt ook zelf aan de slag met wat oefeningen. Wat mogelijkheden:

Jij en je partner

Voordat jullie gaan samenwonen, is het goed om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Door eens van gedachten te wisselen over onderwerpen die misschien minder snel ter sprake komen. Schrijf eens ieder voor zich op wat je verwachtingen zijn op het gebied van het huishouden, de opvoeding, de huisregels, financiën. Wat zijn je zorgen, angsten, idealen en dromen? Bekijk daarna samen elkaars antwoorden. Waarover denken jullie verschillend en hoe groot zijn die verschillen? Stof om over door te praten dus.

Jonge kinderen (3 tot 8 jaar)

Het is goed om de kinderen (stiefkinderen en eigen kinderen) voor te bereiden op een nieuwe gezinssituatie. Kleine kinderen vragen om een andere voorbereiding, maar het is belangrijk om ze te betrekken bij wat er komen gaat. De voorbereiding is meer spelenderwijs. Met de kleintjes kun je bijvoorbeeld collages of tekeningen maken. Neem drie vellen. Plak op een vel een foto van jezelf, op een ander vel een foto van je partner en als laatste een vel met een foto van alle gezinsleden. Op elk van de vellen mogen kinderen plaatjes plakken of tekeningen maken van dingen die ze met de persoon op de foto willen gaan doen als ze in de nieuwe situatie zijn. Je mag best sturen. Als je stiefdochters bijvoorbeeld graag skeeleren en jij houdt van schaatsen, dan kun je vragen of de meiden een keer samen gaan schaatsen. Zo ontstaan nieuwe ervaringen en leren de kinderen ook een relatie met jou op te bouwen zonder dat hun vader aanwezig is. En als je zelf al kinderen hebt, leren jouw kinderen ook dingen te ondernemen met hun stiefvader. Het kan even wennen zijn, maar hou vol en er ontstaat vast een band.

Kinderen (5 tot 12 jaar)

Een andere activiteit is het maken van een familieboom. Voor jongeren kinderen kun je op een groot vel papier teken je een boom met takken. Aan de ene kant hangt jullie gezin en aan de andere kant het gezin van de moeder. Samen met de kinderen, kun je foto’s in de takken plakken, tekenen kan natuurlijk ook. Zelf zie je op deze manier terug hoe het kind denkt over de familieverhoudingen. Horen alle leden van het stiefgezin in dezelfde tak thuis of zitten ze wat verder weg? Samen een familieboom maken biedt ook kansen om duidelijk te maken dat niet alleen de bloedband bepaalt of je ‘familie’ bent of niet. Jullie horen bij elkaar. Met oudere kinderen kun je een echte familieboom maken. Met daarin in beeld gebracht de halfzussen en –broers en hoe die relaties lopen. Zo wordt de kinderen duidelijk dat jullie gezin best ingewikkeld in elkaar zit. Maar zij zien zo ook dat jij en je partner de basis van het stiefgezin vormen.

Pubers (10 jaar en ouder)

Samen met oudere kinderen kun je bijvoorbeeld een samenlevingscontract maken. Samen maak je afspraken over hoe je met elkaar omgaat (we behandelen elkaar met respect, dus er wordt niet geschreeuwd of gevochten, ruzies praten we uit), maar ook praktische dingen (je doet elke week je klusjes. Geen klusjes gedaan betekent geen zakgeld). Dat schept duidelijkheid naar alle gezinsleden. Door het samen te doen, voelen de kinderen zich ook gehoord en betrokken. De kinderen mogen ook regels en afspraken voorstellen. Er is ruimte voor hun inbreng, maar uiteraard hebben de volwassenen de laatste stem. Iedereen in het gezin is gebaat bij de duidelijkheid die ontstaat door het maken van goede afspraken.