Machteloosheid

Een van de sterkste negatieve emoties kan het gevoel van machteloosheid zijn. Je hebt weinig of geen invloed op je stiefkinderen en de gezinssituatie, er wordt slecht naar je geluisterd door je partner of de stiefkinderen, je voelt je niet gehoord, serieus genomen of gewaardeerd. Er zijn situaties die het gevoel van machteloosheid bevorderen;

  • Als je bijvoorbeeld geen invloed hebt op zaken die je direct raken, bijvoorbeeld een beslissing dat je stiefkinderen een extra dag komen.
  • Ook situaties waarin je je een buitenstaander voelt of waarin duidelijk wordt dat jij geen deel uitmaakt van de gezamenlijke geschiedenis van je partner en zijn kinderen.
  • Situaties waar je geen of weinig invloed op de omgangsvormen binnen het gezin of het gedrag van de kinderen. Je partner vindt het bijvoorbeeld geen probleem dat zijn dochter in huis rookt.

Als je terecht komt in een van deze situaties en je partner begrijpt je gevoelens of gedachten niet, kun je je echt machteloos voelen. Wees waakzaam voor de volgende reflex: het machteloze gevoel proberen te beteugelen door te proberen meer controle en grip te krijgen op de situatie. Dit helpt waarschijnlijk niet, waardoor je machteloosheid en frustratie verder kunnen toenemen. Je zit dan gevangen in een negatieve spiraal waarin het negatieve gedrag elkaar kan versterken. Het is tenslotte actie-reactie: jij bent niet aardig tegen mij, dan ben ik ook niet aardig tegen jou.

Bijt je niet stuk op de situatie, soms is de beste methode om eens diep adem te halen en een stap terug te doen. Accepteren dat de dingen gaan zoals ze gaan, kan een goed advies zijn. Concentreer je op de goede dingen van je gezin en de dingen waarop je nog wel invloed hebt. Als je de kracht vindt om je positief en relaxed op te stellen, kan dezelfde actie-reactie wisselwerking zorgen voor een positieve ommekeer.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.