De ‘boze’ stiefmoeder

De stiefmoeder heeft een slechte reputatie. Iedereen kent de verwijzing naar de ‘ boze’  stiefmoeder in sprookjes. Sneeuwwitje werd door haar stiefmoeder met een appel vergiftigd, Assepoester mocht niet naar het bal van haar stiefmoeder en de stiefmoeder van Hans en Grietje overtuigde vader ervan de kinderen in het bos achter te laten. In sprookjes is de wereld vaak extreem zwart-wit. Er is vaak strijd tussen goed en kwaad. Het goede wint altijd en iedereen leeft nog lang en gelukkig. In de echte wereld liggen de zaken niet zo zwart-wit.

Toch zit in sprookjes vaak wel een kern van waarheid. Zo zijn we op zoek naar de prins op het witte paard, duurt eerlijkheid nog altijd het langst en maakt geld vaak toch net iets gelukkiger. Zit er dan ook een kern van waarheid in de slechte reputatie van de stiefmoeder? Natuurlijk is de liefde van een moeder voor een kind het sterkste wat er is. De band tussen moeder en kind is uniek, daarvan hoef je niemand te overtuigen. Die band is gebaseerd op een gezamenlijke geschiedenis, instinctieve biologische processen en herkenning van je eigen genen en eigenschappen. Als stiefmoeder moet je het zonder deze zaken doen. Vaak ontstaat er wel een band, maar die is toch anders dan de band tussen moeder en kind. En dat is logisch, want anders zou dat betekenen dat de moeder door iedere andere vrouw kan worden vervangen. Zo uniek als band tussen moeder en kind is, zo uniek zal de band tussen stiefmoeder en kind bijna nooit zijn.

En dat werkt natuurlijk ook zo voor de stiefmoeder die zelf moeder is. Met je eigen kinderen (van een ex-partner of je nieuwe partner) heb je vaak toch een andere band als met je stiefkinderen. Ze zijn in je gegroeid, ze hebben jouw genen en eigenschappen. En daarin bevindt zich de kern van waarheid van de ‘ boze’  stiefmoeder mythe. Eigen kinderen en de eigen moeder komen toch eerst, hoe goed de band tussen de stiefmoeder en stiefkinderen ook is. En gelukkig is de echte wereld minder zwart-wit. In het vele grijs vind je stiefmoeders die heel veel, een beetje of niet van hun stiefkinderen houden.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.