Nog enkele mythen over het stiefmoeder zijn die je met een korreltje zout moet nemen.
Je droomt misschien over een soort tweede moederrol. Je deelt jezelf de rol van goede fee toe en overstelpt je stiefkinderen met zorg en aandacht. Daar zitten zij waarschijnlijk helemaal niet op te wachten. Het kan zelfs sluimerende loyaliteitsconflicten doen escaleren, waarbij je stiefkinderen zich tegen je gaan afzetten. Dat leidt tot nog meer teleurstelling, frustratie en gevoelens van onmacht. Wees hier dus waakzaam voor, want je offert jezelf helemaal op en je krijgt er niet voor terug wat je verwacht.
Het idealiseren van je nieuwe gezin ligt voor sommige stiefmoeders op de loer. Je richt jezelf helemaal op de stiefkinderen die daar niet altijd op zitten te wachten. Dat voelt als klap in je gezicht en je voelt je buitenspel gezet. Eigen doelen en bezigheden buiten het stiefgezin zijn dus belangrijk, naast reële verwachtingen over de beperkte rol die je wellicht kan spelen in het leven van je stiefkinderen.
Je partner kan een hele andere kijk hebben op het stiefgezin. Wat bij hem een vertederde blik opwekt, kan bij jou voor irritatie zorgen. Verwacht niet dat je partner automatisch jouw eventuele frustraties begrijpt en aanvoelt. Hij idealiseert de kinderen misschien of ziet veel door de vingers. Je mag wel steun, waardering en een poging tot begrip verwachten.
Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.