Loyaliteitsconflicten 

De eerste jaren zijn het zwaarst voor de leden van het stiefgezin. Iedereen moet aan elkaar wennen, je weet nog niet precies wat je aan elkaar hebt. In die eerste periode kan iedereen worstelen met loyaliteitsconflicten. Je stiefkinderen willen misschien toenadering zoeken, maar dat kan voelen alsof ze hun eigen moeder in de steek laten. Zeker als hun moeder zich negatief uitlaat over jou, is het voor stiefkinderen heel moeilijk om jou aardig te vinden.

Je partner kan ook worstelen met loyaliteitsconflicten. Hij ziet misschien veel door de vingers en wil het vooral leuk hebben op de (spaarzame) dagen dat zijn kinderen er zijn. Als jij daar anders over denkt en vraagt om ingrijpen of je hebt kritiek op je stiefkinderen, dan kan dat voelen alsof hij partij moet kiezen. Als er tussen jou en de stiefkinderen veel ruzie en irritatie is, gebeurt er in principe hetzelfde. Zeker als je allebei eigen kinderen hebt en er wordt veel geruzied, kan dat het stiefgezin verscheuren. De verhoudingen staan op scherp en je wordt steeds geconfronteerd met de vraag waar je loyaliteiten liggen.

In een stiefgezin is dat allemaal wat ingewikkelder dan in een kerngezin. Voor wie kies je partij als je partner continue overhoop ligt met je eigen kinderen? Het kan gebeuren dat je eigen kinderen of je stiefkinderen je uitdagen. Om uit te proberen voor wie je kiest: voor je eigen kinderen, zijn kinderen of voor je partner. En dan is het soms niet eens verwonderlijk als je voor je stiefkinderen kiest, omdat je gewoon ontzettend je best doet om daarmee een band op te bouwen.

Ook je eigen kinderen kunnen jouw loyaliteiten testen, want zij hebben ineens ook concurrentie als het gaat om jouw aandacht. Misschien is het begrijpelijk dat je gevoelsmatig eerder kiest voor je eigen kinderen. Toch kan het soms verstandiger zijn om je te richten op je partner. De kinderen gaan tenslotte ooit het huis uit en dan moet je samen verder. In hoeverre loyaliteitsconflicten een rol spelen in jullie stiefgezin is afhankelijk van jullie persoonlijkheden en situatie. Maar wees alert op dit soort processen, want ze kunnen je gezin verscheuren.

Verhalen

Er zijn nog geen verhalen beschikbaar bij dit onderwerp.