Kun je wel wat hulp gebruiken?

Leven in een stiefgezin is complex. Tweederde van de gezinnen waar een of beide parters al kinderen heeft uit een andere relatie haalt het niet. Dat geeft al aan dat jullie de nodige struikelblokken kunnen tegenkomen. Als de roze wolk fase voorbij is, kondigen de eerste problemen zich vaak al aan. Een lastige ex-partner, stiefkinderen die jou liever zien gaan dan komen, een onvervulde kinderwens of verschillende visies over opvoeden. Ons beste advies is; blijf met elkaar in gesprek. En zoek op tijd gespecialiseerde hulp en begeleiding als je er samen niet uitkomt. Dat geeft de beste kansen op een succesvol gezin.

Er zijn verschillende plekken waar je terecht kunt voor hulp. Hieronder vind je een overzicht van websites, coaches en praktijken die gespecialiseerd zijn in samengestelde gezinnen. Er zijn ook diverse (besloten) Facebookgroepen waar je je verhaal kwijt kunt aan andere stiefouders. 

Stieforganisaties

Stichting Stiefacademie Nederland

Een expertisecentrum op het gebied van samengestelde gezinnen. De stichting is er zowel voor (stief)ouders als professionals. Op de website vindt je tal van artikelen, podcasts, onderzoeken en een webshop met boeken en spelletjes. Je kunt er ook terecht voor cursussen en bijeenkomsten. 

Facebook

Facebook Bewuste stiefmoeder community

Besloten groep voor stiefmoeders met 1700 leden. Stiefmoeders kunnen hier hun hart luchten,  vragen stellen en vinden er erkenning, herkenning en bemoediging. De groep wordt beheerd door Nanda Poulisse, orthopedagoog met een praktijk voor samengestelde gezinnen in Brabant.

Facebookgroep Stiefmoeders voor elkaar

Besloten groep voor stiefmoeders met 1000 leden. 

Facebookgroep Stiefmoeders

Besloten groep voor stiefmoeders (bijna 400 leden) waar je je gevoelens kunt delen en elkaar kunt steunen. 

Facebook Klassieke stiefmoeders

Besloten groep voor partners van weduwnaren. 

Facebook Bewuste stiefmoeders

Facebookgroep van stiefcoach Annette van der Maarel (zie ook haar praktijk in Friesland).

Facebook Stiefkracht voor stiefmoeders

Facebookgroep met bijna 700 leden waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen.

Facebook Samengestelde gezinnen

Facebookgroep met ruim 1000 leden, voor ouders en stief/bonusouders van samengestelde gezinnen. 

Praktijken

Samen een gezin (Limburg)

Iedere week heeft Stief-en relatiecoach Irene Daemen-Snackers een gratis telefonisch inloopspreekuur. Heb jij een vraag over jouw samengestelde gezin? Of vind je het fijn om gewoon een keer te klankborden? Meld je dan aan per mail naar irene@sameneengezin.nl. Irene spreekt in overleg een belmoment af. Je krijgt haar luisterend oor en ze denkt met je mee over jouw vraag. Het kost je niets, alleen je tijd. Iedereen is van harte welkom om zich aan te melden.

B-vida (Limburg)

Bianca Mackintosh is stiefmoeder en sinds 2010 actief als coach. Ze begeleidt stiefmoeders en stiefgezinnen vanuit haar praktijk B-vida in Nuth. 

Happiness Stiefcoaching (Friesland)

Annette van der Maarel is stiefmoeder en coacht in haar praktijk stiefmoeders, maar ook het stiefgezin als geheel. Op haar site vind je veel tips, allerlei workshops of een gratis red-je-stiefgezin-sessie. 

Gezinspraktijk Gestel (Brabant)

Nanda Poulisse is stiefmoeder, stiefdochter en orthopedagoog, gespecialiseerd in samengestelde gezinnen (Kiescoach, Stiefplancoach, NLP practitioner, contextueel begeleider). Sinds 2014 coacht ze samengestelde gezinnen. Op haar website vind je een groot aantal blogs die gaan over veel voorkomende problemen in samengestelde gezinnen.

Interpunctie (Brabant)

Nellie Timmermans van is sinds 2002 gespecialiseerd in Samengestelde Gezinnen. Zij is relatie- en gezinstherapeut en maatschappelijk werker en daarnaast gecertificeerd Stiefplan Coach.  
Zij richt zich op samengestelde gezinnen en hun omgeving. 

Praktijk Trotse Moeders (Zuid-Holland)

Marga van Holsteijn is stiefmoeder en werkt als stiefexpert en familieopsteller vanuit haar eigen praktijk in Delft. Ze begeleidt (stief)moeders van een samengesteld gezin die worstelen met schuldgevoel, boosheid en machteloosheid. Vraag de gratis e-gids ‘Stief zonder stress’ aan of volg het korte traject ‘Gelukkig Samengesteld’.

Praktijk Stiefkwartier (Zuid-Holland)

Cindy Kerklingh en Ellen de Koter zijn allebei stiefmoeder en eigenaar van Stiefkwartier. Een organisatie die vanuit Rotterdam coaching en begeleiding biedt aan stellen en kinderen uit een samengesteld gezin.

Stiefleven (Zuid Holland)

In haar praktijk in Rotterdam werkt Saskia Engels sinds 2016 als stiefspecialist, relatietherapeut, stiefplancoach en SCHIP-behandelaar. Zij is zelf al 17 jaar stiefmoeder en ondersteunt andere stiefmoeders door middel van voorlichting, coaching en therapie. 

Anouk Bloemers (Utrecht)

Bij Anouk Bloemers kun je in haar praktijk in Leusden terecht voor relatie-therapie voor samengestelde partners, maar ook voor (familie)opstellingen.

Praktijk Mijn nieuwe gezin (Overijssel)

Saskia Wilens is een ervaren stiefmoeder, maatschappelijk werker binnen de gezinshulpverlening en coacht (stief) ouders en samengestelde gezinnen vanuit haar eigen praktijk in Haaksbergen.  

Hultzer Coaching (Zuid Holland/Noord Holland)

Jeanette Hultzer werkt al sinds 2008 vanuit haar eigen praktijk 'Hultzer Coaching' als stiefmoedercoach. In 2013 startte zij met het Stiefmoedercafé. In het ‘café’ kun je op een ongedwongen manier kennismaken met andere stiefmoeders en ervaringen uitwisselen, in Amsterdam en Den Haag, eens per kwartaal.

Stiefpunt (Zeeland)

Narriman el-Khattabi is moeder, 21 jaar stiefmoeder en inmiddels ook stiefoma. Vanuit haar eigen praktijk Stiefpunt werkt zij in Goes als stiefcoach. Zij begeleidt samengestelde gezinnen, maar ook ex-partners om hun echtscheiding goed af te hechten of relaties in zwaar weer vlot te trekken. Ze werkt o.a. met familie- en opvoedopstellingen en geeft workshops. 

Relatiewerk Zeewolde (Flevoland)

Nienke Pleket is mediator, relatiecoach en stiefcoach. Ze had zelf een stiefmoeder, werd stiefmoeder en ook nog moeder in haar nieuwe relatie. Vanuit haar praktijk Relatiewerk Zeewolde helpt ze partners in samengestelde gezinnen. Ze geeft ook trainingen voor partners van samengestelde gezinnen. Bij Nienke ben je welkom voor een gratis kennismakingsgesprek.